Compleet lakherstel gaat weer net een stapje verder dan enkel het polijsten van de lak. Bij lakherstel is er sprake van beschadigingen of oneffenheden in de lak die met polijsten alleen niet weg te werken zijn. Denk bijvoorbeeld aan stofpuntjes of ‘zakkers’ in de lak na het spuiten, vogelpoep vlekken en schuur (spons) vlekken.
In zo’n geval moet ik met grover geschut aan de bak. Afhankelijk van de beschadiging gebruik ik diverse middelen om de oneffenheid te lijf te gaan. Dit kan handmatig zijn met bijvoorbeeld kleine schuurblokjes waarop ik met verschillende groftes schuurpapier de oneffenheid weg schuur. Belangrijk hierbij is om altijd de juiste stappen te volgen. Doe je dit niet dan loop je het risico om de lak onherstelbaar te beschadigen. 
Ook kan ik machinaal te werk gaan met schuurpapier van verschillende groftes waarbij nat (met water) gewerkt wordt. Denk hierbij aan vogelpoep vlekken en schuur (spons) vlekken

In alle gevallen dien ik, na het wegwerken van de oneffenheid, de lak te polijsten en in de wax zetten of coaten om het karwei af te maken.