Na het voorwassen ben ik klaar voor het echte werk. De lak kan worden gepolijst. Ik werk hierbij vrijwel altijd in twee stappen. De eerste stap doe ik met een roterende polijstmachine van Flex in combinatie met een schapenvacht polijst ik de lak met Zvizzer Pre Cut of met Zvizzer Heavy Cut polijstpasta. De Pre Cut pasta van Zvizzer is nieuw en uitermate geschikt voor het polijsten van zwaar beschadigde/bekraste lakken. Ook vlekken veroorzaakt door bijvoorbeeld vogelpoep zijn hiermee goed te behandelen. Ik heb schapenvachten van verschillende diameters zodat ik ook de kleinere, lastig bereikbare, plaatsen kan bereiken.

De tweede stap gaat met de Rupes Bigfoot. Dit is een excentrisch roterende polijstmachine waarmee ik de Zvizzer Medium Cut polijstpasta verwerk. Ik werk hierbij met een polijstpad. Deze fijnere polijstpasta zorgt voor de finishing touch; het allerfijnste kraswerk wordt hiermee weg gepolijst. De excentrisch roterende Bigfoot (in combinatie met de Zvivver Medium Cut) zorgt ervoor dat de ‘hologrammen’ uit de lak verdwijnen. Hologrammen zijn poetsvlekken (waas) in de lak die zich vooral manifesteren wanneer een auto in de zon staat. Deze tweede stap haalt het maximale uit de lak en geeft ‘m weer die mooie diepe glans. De lak is nu weer in maximale conditie. Klaar om een beschermlaag te krijgen.

Deze stappen zijn erop gericht om het maximaal haalbare resultaat te bereiken. Ik noem het bewust maximaal haalbare resultaat want ik ben altijd afhankelijk van de staat van het materiaal dat ik behandel. Als bijvoorbeeld een kras in de lak te diep is, kan het zijn dat ik hem niet helemaal weg krijg. Wanneer lederen bekleding te ver versleten is, kan ik met herstel slechts wat ophalen. Het maximale resultaat is wat u garandeer, wat niet haalbaar is is niet haalbaar. Hier zal ik ook altijd eerlijk over zijn!