Na het voorwassen ben ik klaar voor het echte werk. De lak kan gepolijst worden. Ik werk hierbij altijd in minimaal twee stappen. De eerste stap is (bij mij) altijd met een roterende polijstmachine. Hiermee bereik ik de maximale ‘cut’ waarmee ik (diepe) krassen, swirls en oneffenheden zoveel mogelijk weg haal.

Ik werk overigens alleen met de allerbeste polijstmachines op de markt, die van Flex en Rupes.
Om te bepalen hoe mijn plan van aanpak op de desbetreffende lak wordt maak ik altijd een paar proefvlakken. In elk vlak gebruik ik een andere combinatie van polijstpasta’s en polijstschijven/pads. Na een grondige inspectie kan ik zien welke combinatie van pasta’s en pads voor de desbetreffende lak het maximale resultaat brengt. Vrijwel elke lak is anders dus Maatwerk is vereist!

De tweede stap gaat met de roterend excentrische polijstmachine. Deze machine, in combinatie met een zachtere polijstpad en een fijnere polijstpasta, zorgt ervoor dat zgn. ‘hologrammen’ worden weg gehaald. Tijdens de eerste stap met de roterende machine haal ik weliswaar (diepe) krassen, swirls en oneffenheden weg, ik breng tegelijkertijd ook hele fijne krasjes aan in de lak. Deze hologrammen, ook wel ‘marring’ genoemd, zie je vooral heel duidelijk wanneer een auto in direct (zon-) licht staat. Met de roterend excentrische machine haal ik deze weg en krijgt de lak de perfecte glans en diepte en is ie ‘hologram-vrij’.
Soms (bij kwetsbare, zachte donkere lakken) polijst ik de lak in 3 stappen. Voor mijn gevoel haal ik in zo’n geval nét nog een paar procent meer glans en diepte uit de lak. Die paar procent winst geeft mij 100 % voldoening!

Deze stappen zijn erop gericht om het maximaal haalbare resultaat te bereiken. Ik noem het bewust maximaal haalbare resultaat want ik ben altijd afhankelijk van de staat van het materiaal dat ik behandel. Als bijvoorbeeld een kras in de lak te diep is, kan het zijn dat ik hem niet helemaal weg krijg. Het maximale resultaat is wat u garandeer, wat niet haalbaar is is niet haalbaar. Hier zal ik ook altijd eerlijk over zijn!